
Bebek ve Çocuklarda Aşırı Terleme
Merhaba sevgili anneler ve babalar bugün sizlere yaz aylarında bebek ve çocuklarda yaşadığımız önemli bir sorun olan aşırı terleme ve isilikten bahsetmek istiyorum.
Terleme, bildiğiniz gibi vücudumuz için fizyolojik ve yaşamsal bir fonksiyondur.
Vücudumuz aşırı sıcaklarda ısı dengesini korumak için terler. Ayrıca zararlı maddeler de terleme yoluyla vücuttan atılır.
Çocukların kat kat giydirilmesi, ortam sıcaklığının çok yüksek olması, ağır ve yağlı gıdalarla beslenme, çok şekerli ya da kafeinli besinler, yetersiz sıvı alımı, gün içinde çok fazla hareketli olunması gibi nedenler terlemeye sebep olabilir.
Terleme, çocuklarda çoğu zaman ateşlerinin yükselmesini engeller.
En çok endişe edilen gece terlemelerinden bahsedelim.
Çocuklarda çeşitli nedenlerle gece terlemesi görebilirsiniz. Genellikle bu durum fizyolojiktir. Çocukların çok fazla giydirilmeleri, fazla örtünmeleri, bulundukları oda sıcaklığının yüksek tutulması aşırı terlemelerine neden olur. Bazı durumlarda eşlik eden sağlık sorunları ile gece terlemeleri görülebilir. Örneğin viral enfeksiyonlar, bronşit, sinüs enfeksiyonları, zatürre gibi sağlık sorunları terlemeye neden olabilir. Eğer çocuğunuz gece yarısı uyanarak, aşırı bir susama ve acıkma işaretleri gösteriyorsa diyabet hastalığı açısından değerlendirmek gerekebilir. Çocuklarda fazla tiroit hormonu salgılama durumu olan hipertiroidi de aşırı terleme nedenlerindendir.
Ayrıca;
- Şeker Hastalığı ve Kan Şekerinde Ani Düşüşler
- Guatr ya da farklı bir tiroit hastalığı
- Kalp Rahatsızlıkları
- Geniz Eti Büyümesi
- Solunum Yolları Rahatsızlıkları
- Alerjik yapılı çocuklarda burun içi eti olan konka büyümesine bağlı burun tıkanıklığı ve zor nefes alma
- D vitamini eksikliği
- Demir eksikliği anemisi
- Nadir de olsa lenf bezi tümörleri olan lenfoma durumlarında çocuklarda normalden fazla terleme olabilir.
Sağlık sorunlarına ek olarak antibiyotik ve diğer bazı ilaç kullanımları da terlemeye sebebiyet verebilir.
Peki, terlemenin neden olduğu sağlık sorunlarından biri olan isiliğe değinelim.
İsilik, vücudumuzda ter bezlerinin yoğun olarak bulunduğu yüzde, boyunda, omuzlarda, dirsek, kasık ve diz arkası gibi derinin kat yerlerinde oluşan sönük ve kırmızı lekelerdir. Ciltte kızarma ve sıcak görünüm vardır. İsilik bebeklerde daha yaygın olarak görülür çünkü ter bezleri henüz gelişmemiştir ve vücut ısısının ayarlanmasında etkili değillerdir. İsilik, vücudun fazla ısınmasına ter bezlerinin fazla ter üreterek yanıt vermesiyle oluşur. İsilik hiçbir zaman ciddi bir sağlık sorunu değildir. Tedavide cildi serin ve kuru tutmak, kozmetik ürünlerden ve kimyasalların kullanımından kaçınmak, terlemeyi önleyen ince ve pamuklu giysiler tercih etmek gibi önlemler iyileşmenin hızlandırılması açısından oldukça etkilidir. Bebek ve çocukların ılık duş aldırılmaları ciltte bulunun ter bezi gözeneklerini açarak isilik oluşumunu önleyecektir. Bebek ve çocukların çamaşırlarını yıkamak için kullanacağınız deterjan ve yumuşatıcı, isilik gelişimini arttırabilir. Bu nedenle sabun tozu kullanın ve çamaşırları ütüleyerek yumuşatın. Eğer bebeğiniz serinledikten 12 saat sonra isilikleri geçmezse doktorunuza danışabilirsiniz.
Üst solunum yolu hastalıkları da terlemeye neden olabildiği gibi terli vücut ile klimaya veya rüzgâra maruz kalmak da yaz mevsiminde sağlığımızı tehlikeye atabilir. Aşırı kalabalık ve kapalı alanlardan uzak durmak bulaşıcı hastalıklardan korunmak açısından önemli ve etkilidir. Çocukları enfeksiyon kaynağı olan, kapalı oyun alanlarındaki top havuzlarına asla sokmamalısınız. Top havuzlarından üst solunum yolu, mide barsak ve cilt enfeksiyonları bulaşabilir.
Terlemenin önüne geçmek için;
- Aşırı terlemeye neden olabilen baharatlı gıdalar ve alerjik gıdaları yedirmeyin
- Pamuklu giysiler giydirin. Yünlü giysiler, hava almayan uyku tulumları ve battaniye aşırı terlemeye neden olduğundan kullanmayın.
- Ortam ısısına uygun giydirin. 23 dereceden daha düşük ısıları tercih edin. Odayı sık sık havalandırın.
- Sık aralarla duş aldırın, böylece terlemeye bağlı cilt sorunları olan; isilik, cilt iltihapları ve mantar enfeksiyonlarını en aza indirmiş olursunuz.
- Gündüz yaklaşık bir-iki saatte bir su içirin.
- Meyve ve sebze gibi su içeriği yüksek besinlerin tüketimine ağırlık verin
- Bebeğinizi emzirirken kalın giydirmeyin, aksi takdirde emerken önemli oranda efor sarf eden bebeğiniz sizin de vücut ısınızın etkisi ile aşırı miktarda terler ve isilik olur.
Hepinize sağlıklı ve keyifli bir yaz mevsimi diliyorum.